24-02-09

Telenet waarschuwt EXQI

"Geen plaats meer op de kabel"

EXQIDuco Sickinghe, de gedelegeerd bestuurder van Telenet, heeft een brief gestuurd naar Gabriel Fehervari, de baas van Alfacam. Dat meldt De Morgen. Fehervari wil tussen 15 augustus en oktober een nieuwe grote zender, als concurrent voor Eén en vtm, lanceren in Vlaanderen. Telenet waarschuwt Fehervari dat hij niet te hard van stapel moet lopen, want op de analoge kabel “is er geen plaats meer voor de zender”.

Er is al een tijdje een strijd aan de gang tussen EXQI, zoals de zender zal heten, en Telenet. Alfacam, de moedermaatschappij van EXQI, heeft momenteel al twee digitale zenders: EXQI Culture (HD) en EXQI Sport (HD). Nu wil men ook een grote zender oprichten die moet concurreren met Eén en vtm: EXQI. Voorwaarde is wel dat die zender zowel digitaal als analoog te ontvangen is. Maar dat kan niet volgens Telenet.

EXQI heeft mogelijke adverteerders de afgelopen maanden al warm gemaakt voor de zender. Ze lieten hen zien welke programma’s ze gingen maken en legden uit hoeveel een reclamespot ongeveer zou kosten als de zender er is.
De plannen zijn op z’n minst ambitieus te noemen. De zender wil elke dag nieuws en sport brengen, net als politiek en amusement. ‘Debby en Nancy’; ‘EXQI Peditie’, een spel dat lijkt op ‘Spel Zonder Grenzen’; een docusoap rond Franco Dragone en op vrijdagavond een programma dat lijkt op de muziekshow ‘Taratata’, dat loopt op France 2, worden geprogrammeerd. Bovendien wil men ook nog eens een Waalse versie maken van de zender.

Het stoort Telenet echter dat men bij EXQI al doet alsof de zender analoog kan uitzenden. “Wij hebben Alfacam laten weten dat ze voorzichtiger moeten zijn wat hun communicatie betreft”, zegt Stefan Coenjaerts, zegsman van Telenet. “Op dit moment is er geen plaats op de kabel, dus Alfacam moet niet doen alsof er al een akkoord is.” Ook het feit dat EXQI er nog dit jaar moet komen is volgens Telenet voorbarig.

Fehervari heeft al gezegd dat de zender er niet komt als ze niet analoog kunnen uitzenden. “We willen onze plaats op de kabel verdienen. We moeten er dus voor zorgen dat wat we aanbieden zeer goed is. We gaan Telenet niet voor de rechter dagen.”

Telenet heeft veel problemen wat brandbreedte betreft. Zo zijn de bitrates, de kwaliteit, van bepaalde digitale zenders recent nog verlaagd om HD-zenders MTVNHD en vtm HD in het pakket van Telenet op te nemen. Ook HD-zender EXQI Culture HD kan alleen uitzenden als PRIME Sport HD niet uitzendt. Toch heeft Telenet blijkbaar plaats voor twee analoge kanalen waarop men reclame voor eigen producten uitzendt, de vroegere mozaïekkanalen. Een toestand die vragen doet rijzen … |MF

13:23 Gepost door MediaFlandria in EXQI | Permalink | Commentaren (0) | Tags: telenet, debby, spel, grenzen, vtm, nancy, een, sport, exqi, culture, zonder, fehervari |  Facebook |

04-02-09

TV-zender EXQI zeer ambitieus

"Wij willen 20% marktaandeel halen"

EXQIAmbitieus zijn ze wel in Lint, de thuisbasis van mediagroep Alfacam. Over heel Europa heeft de groep tv-zender, vaak in HD. Ook bij ons hebben ze al twee zenders: EXQI Culture en EXQI Sport. De groep wil voor 2010 ook een algemene zender oprichten die niet de concurrentie moet aangaan met kleintjes als VT4 en 2BE, maar wel met vtm en Eén.

Alfacam, met als ceo Gabriël Fehevari, is een zeer grote speler in de tv-branche. Ze zijn wereldwijd bekend voor hun filmtechnieken en mochten grootste evenementen in beeld brengen. In de zomer bijvoorbeeld nog de Olympische Spelen. De groep heeft zich ook al op de tv-markt geworpen. In Vlaanderen hebben ze al twee kleine, digitale zender, maar nu willen ze hogerop gaan. Ze willen een brede zender oprichten: EXQI.

EXQI heeft Peter van den Begin en Stany Crets al binnengehaald. Zij zullen waarschijnlijk in de gedaante van Debby en Nancy een programma presenteren op EXQI. Ook zouden ze werken aan de comedy-serie voor de nog te lanceren zender. Verder wil EXQI ook muziek, show, sport en politiek uitzenden.

Maar daar blijft het allemaal niet bij. De zender wil een marktaandeel halen van 20% in de commercieel belangrijke doelgroep van mensen tussen 18 en 54 jaar. Dat is erg hoog gegrepen en misschien wel een beetje een twijfelachtig doel. We zullen zien ... EXQI zou tegen eind dit jaar zowel analoog als digitaal op de kabel moeten zitten. |MF

20:34 Gepost door MediaFlandria in EXQI | Permalink | Commentaren (0) | Tags: begin, tv, peter, exqi, zender, marktaandeel, crets, cukture, stany, fehevari, eurocam |  Facebook |