21-01-09

Wordt Channel 4 RTL-zender?

Mogelijk fusie tussen Britse zenders Channel 4 en Five

RTLDe populaire Britse zender Channel 4 bevindt zich in moeilijkheden. De financiële crisis speelt de zender flink parten. Men zou overwegen te fuseren met concurrent Five, dat voor honderd percent eigendom is van de Duitse RTL group. Gerhard Zeiler, ceo van de RTL Group, ziet een eventuele fusie wel zitten.

De Duitse zakenkrant 'Financial Times Deutschland' meldde maandag dat er al gesprekken geweest zijn tussen de RTL group en Channel 4. De twee partijen zouden het gehad hebben over de mogelijkheid om beide zenders te laten fuseren. In de Britse krant 'Financial Times' schrijft Zeiler dat hij de eventuele fusie tussen Channel 4 en Five ziet als een publiek-private samenwerking. Channel 4 is namelijk een commerciële zender die ook gefinancierd wordt door de Britse regering. Five is een volledig commerciële zender.

"Publiek-private samenwerkingen worden toegepast in veel sectoren. Als de overheid hoofdaandeelhouder kan zijn van verschillende grootbanken, waarom zou dat dan ook niet kunnen met televisiebedrijven?" vraagt Zeiler zich af. Hij benadrukt dat de Britse overheid de meerderheid van de aandelen zou bezitten in de joint-venture.

Er zouden verschillende scenario's zijn om Channel 4 te helpen. Een daarvan is dus de fusie met Five. Die is ook voor de RTL group interessant, omdat zij hun aanwezigheid op de Britse markt willen vergroten. Toch zal ook de Britse regering haar goedkeuring moeten geven. Maar daar ziet RTL geen problemen.

Vorige week nog ontkende Channel 4 het hele verhaal. Financial Times Deutschland zegt dat uit een bericht van de Britse regering blijkt dat zij de fusie tussen Channel 4 en een privébedrijf als mogelijkheid zien.

Voorlopig zijn de plannen nog zeer abstract. Zo is het niet duidelijk of de fusie zal resulteren in een zender, of dat Channel 4 en Five naast elkaar zullen blijven bestaan.

Men zou ook een tijdje overwogen hebben om Channel 4 onder te brengen bij BBC Worldwide, de commerciële tak van de BBC, die onder andere eigenaar is van BBC World News en BBC Prime, maar daar is men van af gestapt. |MF

20:11 Gepost door MediaFlandria in VRT | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 5, 4, channel, rtl, group, four, five |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.