20-01-09

VRT legt zichzelf muziekquota op

Aandeel Nederlandstaligemuziek vastgelegd

radio 1De openbare omroep wordt weleens verweten te weinig aandacht te besteden aan het Nederlandstalige lied. Als het van de VRT zelf aanhangt verandert dat. Voortaan leggen ze zichzelf quota op.

Op Radio 1 zullen 10% van alle liedjes in onze taal gezongen worden. Radio 2 gaat nog een stap verder en zal 25% Nederlandstalige muziek uitzenden. Gerrit Kerremans, de muziekcoördinator van de VRT benadrukt dat de VRT vroeger al veel Nederlanstalige muziek uitzond. "Nu leggen we ons enkel quota op, we maken die officieel."

Her en der vonden mensen de tijd ook rijp voor een radio die enkel Nederlandstalige muziek draait. Maar dat klopt niet volgens Kerremans. "Wij hebben onderzoek verricht en daaruit blijkt dat de Vlaming daar geen behoefte aan heeft. Ook een seniorenzender zou niet nodig zijn."

Verder scherpt de VRT de profielen van haar zenders wat aan. Zo komt er meer verschil tussen de muziek van Radio 1 en Studio Brussel. Die overlapte elkaar de afgelopen maanden wel eens.

Tenslotte zou Studio Brussel 'meer dan ooit alternatief worden'. Al valt af te wachten wat daar van in huis komt. De laatste jaren schuift de zender namelijk meer en meer op naar de mainstream.

De omroep opent op 27 januari ook enkele streams, digitale radiozenders, zeg maar. Voor MNM bestaat die al een tijdje, MNM Hits, het vroegere Donna Hitbits. Verder komen er nog Radio 1 Classics, Radio 2 Topcollectie XL, StuBru Alternative Rock, Klara Continuo en Klara Jazz. |MF

20:10 Gepost door MediaFlandria in VRT | Permalink | Commentaren (0) | Tags: radio, 1, brussel, vrt, 2, studio |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.