19-01-09

Relatie VRT-Woestijnvis onder druk

Exclusiviteit is geen evidentie meer

pappenheimers_rightKijken we weldra ook naar Woestijnvis-prodcuties op vtm en VT4? Misschien wel. Het heronderhandelen van het contract tussen de VRT en Woestijnvis, dat onder andere programma's maakt zoals 'Van Vlees en Bloed', 'De Pappenheimers', 'De Slimste Mens Ter Wereld' en (via onderaanneming deMensen) 'Blokken', loopt niet zo vlot. De exclusiviteit tussen Woestijnvis en VRT zou in het gedrang komen.

1 februari 1989, binnen enkele weken exact 20 jaar geleden, veranderde het Vlaamse tv-landschap drastisch. Nadat in de ons omringende landen commerciële tv haar intrede maakte, sprong ook Vlaanderen op de commerciële kar. In Nederland had men RTL4, in Duitsland RTL Plus en Sat.1 en zelfs in Wallonië - jaja, er was een tijd dat ze ver op ons vooruit waren - had men al RTL-TVi. Bij ons onstond de Vlaamse Televisie Maatschappij, nu bekend als vtm.

Bij de VRT, de voormalige monopolist, deed men lacherig. Dat veranderde al snel in een zenuwachtig lachje toen het zendertje uit Vilvoorde plotsklaps populairder was dan de openbare omroep. Jaren zou dit duren. Tot de VRT slaagde in een ommezwaai. Die hadden ze grotendeels te danken aan één productiehuis dat programma's maakte en nog steeds maakt, waar iedereen naar kijkt: Woestijnvis. Jarenland waren de VRT en Woestijnvis elkaars beste vriendjes. Maar daar zou nu wel een verandering in kunnen komen.

Want de VRT moet natuurlijk wel een prijs betalen voor de Woestijnvis-programma's. Helaas moeten ze nu aan het besparen slaan. Men gaat het aantal jobs reduceren en contracten met productiehuizen heronderhandelen. Zo ook het contract met Woestijnvis.

Het botert echter niet meer tussen de de gedelegeerd bestuurder van de VRT, Dirk Wauters, en de top van Woestijnvis. Wauters vindt Woestijnvis een dure vogel (of vis?) en Wouter Vandenhaute en de zijnen klagen dan weer dat de VRT Woestijnvis als een 'buitendienst' beschouwt en niet als een onafhankelijk privé-bedrijf.

De spanning tussen de twee bedrijven loopt zo hoog op, dat Wauters himself mee gaat onderhandelen.

Nu is het ook weer niet zo dat u morgen of overmorgen bij ons zult vernemen dat Woestijnvis niet meer exclusief voor de VRT werkt. Ten eerste zijn er veel snellere sites dan de onze, maar er is ook VRT-zegvrouw Diane Waumans die de situatie relativeert. Het contract tussen de VRT en Woestijnvis loopt nog tot 2011. De VRT zal er alles aan doen om het contract te houden. Maar ook Woenstijnvis zal moeten inbinden. Binnen enkele dagen of weken wil de VRT de zaak afronden.

Wij houden u op de hoogte. |MF

 

19:02 Gepost door MediaFlandria in VRT | Permalink | Commentaren (7) | Tags: contract, media, mens, vrt, vt4, vtm, blokken, een, vlees, bloed, pappenheimers, woestijnvis, slimste |  Facebook |

Commentaren

mediaflandria.be Dag Mediaflandria,
Ik werd al gecontacteerd door Mediaflandra.be.
Ik wil alles eens uit de doeken doen in een mail.
Gelieve mij te contacteren aub!!
Groeten

Gepost door: Music-Arena | 20-01-09

Hey Mediaflandria,
Jammer dat jouw naam misbruikt wordt.
De ripp off kan in de verste verte niet aan het origineel tippen. Ik blijf jouw site trouw.

Wat me wel opviel is dat jouw columnist daar nu columns schrijft. Of heb ik het mis?

Gepost door: Bert | 20-01-09

Bert

Dat klopt niet. MediaFlandria.be doet er alles aan om zoveel mogelijk op ons te lijken. Ik heb hun column ook gelezen en gezien dat het ondertekend werd met 'MDW', dat sterk doet denken aan Michiel D.W. kijkt TV, ons column. Bij mijn weten Schrijft Michiel echter niet voor de valse MediaFlandria.

Maar toch bedankt voor jullie steun! Het doet ons deugd!

Gepost door: MediaFlandria | 20-01-09

Het zal wellicht niet om jullie Michiel gaan, aangezien die columns daar niet veel voorstellen.
Dat was hier anders

Gepost door: Bert | 24-01-09

De columns van hier waren inderdaad goed, komen er nog eigenlijk of is dat gedaan? Heb de columns van de andere site ook gelezen maar vind die ook wel goed.

Gepost door: Thommie | 24-01-09

Voorlopig zijn er geen columns meer gepland.

Gepost door: MediaFlandria | 24-01-09

Ok, je had nochtans een goede columnist! Maar hier staan veel goede dingen dus ik blijf terugkomen

Gepost door: Thommie | 25-01-09

De commentaren zijn gesloten.