08-01-09

Journalisten staken

Zijn ontslagen meer dan zat

Journalist 2Vandaag hebben een 300-tal journalisten geprotesteerd bij de KVS in Brussel. Ze protesteerden tegen het grote aantal ontslagen in de media tegenwoordig. Ze vrezen dat daarmee de pluriformiteit van het medialandschap in het gedrang komt.

Het begon allemaal met het nieuws dat de VRT jobs moest afdanken. Later maakten ook De Morgen, De Standaard, Cocentra (GVA en HBVL) en de Vlaamse Mediamaatschappij bekend dat ze mensen op straat zouden zetten. Bij De Morgen blijft er weldra zelfs amper 75% van het huidige personeelbestand over.

De journalisten beweren dat de media vorig jaar meer winst gemaakt hebben en een groter publiek bereikt. Het is dan ook contradictorisch dat er nu zoveel mensen hun job verliezen. De media beweren dan weer dat ze anticiperen op de financiële crisis, die voor minder adverteerders zorgt.

"De mediabedrijven mogen  dan wel concurrenten zijn, wij, journalisten, redacteurs en freelancers, zijn in de eerste plaats collega's", zegt VRT-journalisten en voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Journalisten Marc Van de Looverbosch. "We zijn de collectieve ontslagen beu. De bedrijven gebruiken de economische crisis als alibi om mensen te ontslaan."

Paul Deltour, secretaris van de VVJ verwoordt het als volgt: "Als de uitgevers kwaliteit willen, dan moeten ze zorgen voor goede arbeidsvoorwaarden." |MF

De commentaren zijn gesloten.