11-02-08

VTM presenteert 'Het Nieuws': nieuwe stijl

Zender geeft Het Nieuws een nieuw kleedje

nieuwsEr kwam vandaag weer groot nieuws uit Vilvoorde. Letterlijk, want de nieuwsdienst van VTM heeft haar nieuwe plannen bekendgemaakt. Een nieuw opsporingsprogramma, een nieuw concept voor Het Nieuws Laat en uiteraard een volledig nieuwe studio zijn de ‘hoofdpunten'.

'Telefacts Crime': opsporing verzocht

Eerst en vooral is er ‘Telefacts Crime'. Een speciale versie van ‘Telefacts' waarin men vermiste personen tracht op te sporen. De link met het onlangs-ter-ziele-gegane ‘Koppen Justitie' van die andere grote nieuwsdienst van Vlaanderen, is snel gemaakt.

Maar gaat die vergelijking wel op? In zekere zin wel. VTM zal voor Telefacts Crime samenwerken met Justitie en de politie. Elke maand is er één reportage, waarin de werking van speciale politiediensten uitgediept wordt. Tussendoor zullen verschillende opsporingsberichten verwerkt worden in de reportage.

Het is niet zo dat Justitie beslist welke dingen er te zien zijn in Telefacts Crime, zo benadrukt Eric Goens, directeur Informatie van VTM. "We gaan nauw samenwerken met politie en Justitie. Maar het is enkel VTM die uiteindelijk beslist welke reportages er te zien zijn in de uitzending."

Met de vernieuwing verdwijnt ook Cathérine Moerkerke als vaste presentatrice van Telefacts. VTM-journalist Farouk Özgünes wordt het gezicht van zowel Telefacts Crime als Telefacts.

'Vandaag': het nieuws tussen gisteren en morgen

Dit wil echter niet zeggen dat Moerkerke aan de kant geschoven wordt bij VTM. Wel, integendeel zelfs. Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag zal ze namelijk elke avond te zien zijn. Op die dagen vervalt Het Nieuws Laat. In de plaats daarvan, zal VTM ‘Vandaag' uitzenden.

"Uit een onderzoek blijkt dat 70% van de mensen die naar Het Nieuws Laat kijken, voor het eerst die dag een nieuwsuitzending zien. Dat wil niet zeggen dat ze niet op de hoogte zijn van de actualiteit. Ze hebben het nieuws door de dag gevolgd op internet of via de radio. Voor hen is ‘Vandaag' bestemd", zegt Eric Goens.

In Vandaag zal nagepraat worden over de brandende actualiteit. Ook zal er vooruitgeblikt worden naar wat komen gaat. Vandaag wordt niet gemaakt in de nieuwsstudio van VTM, maar op de nieuwsvloer van de nieuwsdienst.

Het Nieuws: nieuwe studio

De belangrijkste vernieuwing is echter de nieuwe studio. Naast de presentatiedesk, zijn er ook twee schermen. Een lange ‘arm' van 20 meter lang verbindt de studio rechtstreeks met de redactie. "Voortaan zal heel de redactie te zien zijn op tv. We willen één geheel maken van de nieuwsvloer en de nieuwsstudio", zegt Goens. Voorlopig is het nog niet bekend wanneer de nieuwe studio in gebruik zal worden genomen. VTM zal dit binnenkort bekendmaken. Mogelijk zal de eerste nieuwe nieuwsuitzending op vrijdag 29 februari te zien zijn.

24/7: voorlopig geen nieuwszender

Van de 24/7-nieuwszender, waarvan er twee jaar geleden sprake was, is niets meer vernomen. Daarmee lijken de plannen voor het starten van een eigen nieuwszender definitief opgeborgen. VTM had enkele maanden geleden al te kennen gegeven dat er waarschijnlijk niets van 24/7 in huis zou komen, als 2007 voorbij zou zijn. 

De kwaliteitskrant ‘De Standaard' plaatste op haar internetsite een foto van hoe het decor er mogelijk zal uitzien. |MF

studio
(foto: De Standaard)

20:38 Gepost door MediaFlandria in VMMa | Permalink | Commentaren (4) | Tags: vtm, nieuws, telefacts, crime, vandaag, moerkekre, ozgunes, media, televisie, tv |  Facebook |

Commentaren

Heb jij dit logo van 'Het Nieuwe Nieuws' zelf ontworpen?

Gepost door: Toon | 28-02-08

Jaja, het is maar een kleine photoshop, hoor ;). De tekening onderaan is wel echt. Vanaf morgen (vrijdag 29-02) kun je "Het Nieuwe Nieuws" zien op uw tv.

Gepost door: MediaFlandria | 28-02-08

Mooi gemaakt ;-)

Gepost door: Toon | 28-02-08

alsof het logo het nieuwe nieuws zou noemen ;p

Gepost door: S&B | 28-02-08

De commentaren zijn gesloten.