01-02-08

"Arbeit macht frei"

Duitse belspelpresentatrice ontslagen om Naziuitspraak

Op een dag maak je de fout van je leven. Het overkwam de belspelpresentatrice Juliane Ziegler. Tijdens het presenteren van een belspel, sprak ze de zin "Arbeit macht frei" uit. Een zin die verband houdt met het nazisme.

Op een nacht presenteert Ziegler met een collega een belspel op de Duitse zender ProSieben, onderdeel van ProSiebenSat.1 Media Group, waar ook VT4 en VIJFtv toe behoren. Een kandidaat neemt deel aan het belspel. Hij klinkt nogal somber en daarom vraagt Ziegler wat er met hem scheelt. De man antwoordt: "Ik heb geen zin om te gaan werken". Ziegler brengt daarna volgende woorden uit: "Maar dan kun je nog wat geld verdienen, Arbeit macht frei".

Vooral dat laatste deeltje, ‘Arbeit macht frei', schoot bij vele kijkers in het verkeerde keelgat. Dat zinnetje stond namelijk boven de poort van het concentratiekamp van de Nazi's in Auschwitz. Meteen nadat Ziegler de beruchte zin over haar lippen had laten rollen, barstte ze in een lachbui uit. Haar collega zag echter de ernst van de zaak in en lachte droogjes. Meteen daarna werd Ziegler buiten beeld gehaald

Een kwartier later verscheen ze weer en zei ze: "Beste kijker, ik wil mij even excuseren. Daarnet heb ik een pijnlijke uitspraak gedaan, waar ik nu uitdrukkelijk afstand van neem. Ik distantieer mij met alle ideeën die aan die uitspraak gekoppeld zijn."

Haar bazen waren niet zo blij en ontsloegen haar meteen. |MF

De commentaren zijn gesloten.