25-01-08

"TV9 is geen RTL-zender"

Puur Vlaamse zender met journalistieke inbreng en minder 'fun & pleasure'

TV-zender (RTL Deutschland)De nieuwe Vlaamse tv-zender TV9, die "in de nabije toekomst" gelanceerd zal worden, is geen zender van de RTL Group. Dat zegt initiatiefnemer Marc van Impe aan Tuner.

Gisteren maakte de VRM, de Vlaamse Regulator voor de Media bekend dat tv-zender TV9 een uitzendlicentie van 9 jaar krijgt. TV9 krijgt een zogenaamd ‘must carry-statuut'. Dat wil zeggen dat alle tv-aanbieders in Vlaanderen de zender moeten aanbieden, zowel analoog als digitaal.

Over de zender wordt nog erg mysterieus gedaan. Zeker is wel dat het een zender is die gefinancierd zal worden door reclame. Toch zou het geen zender zijn à la VT4 of KANAALTWEE. Het zal evenmin een doelgroepenzender worden zoals Life!TV of S.Televisie. De zender zou zowel entertainment als nieuws en informatieve programma's uitzenden. "Onze programma's zullen journalistieker zijn en minder 'fun and pleasure' bevatten", dixit van Impe. Hij ziet de VRT als concurrent.

Aan de Waalse site Tuner.be zegt bezieler Marc van Impe dat RTL Group, dat ook al had laten verstaan dat het "binnen korte tijd ook een Vlaamse RTL-zender zal lanceren", niet achter het project zit. "Neen, RTL zit hier niet achter. Het is een initiatief van mijn zelfopgericht bedrijf Newscasters VOF. Wij hebben al gewerkt voor VRT Nieuws, De Persgroep en persbureau Belga. Wij zijn een louter Vlaamse mediagroep", bendarukt van Impe.

Op de vraag waarom de zender TV9 heet en niet TV8 of TV10 antwoordt hij: "TV10 wilden we niet, omdat er vroeger al een Nederlandse zender was die zo heette. De cijfers 6,7 en acht wilden we niet gebruiken, om geen vergelijkingspunt te creëren met bijvoorbeeld Luxemburgse zenders (RTL4, RTL5, RTL7 en RTL8) of zenders met Duitse oorsprong (VT4, VIJFtv, Net5, SBS6, ProSieben ...). Het cijfer negen was dus het enige alternatief."

Het logo van TV9 wil van Impe nog niet tonen. "Je moet weten dat we al twee jaar aan het werken zijn aan de zender. Het logo van TV9 is dus al ontworpen, maar het is gewoon nog te vroeg om het openbaar te maken."

Of de zender er ook daadwerkelijk komt, valt nog af te wachten. In het verleden zijn er al meermaals zenders aangekondigd die nooit het levenslicht hebben gezien ... |MF

Origineel artikel (Frans)

14:00 Gepost door MediaFlandria in Andere | Permalink | Commentaren (2) | Tags: vrm, tv9, rtl, televisie, nieuwe, zender, tv, media |  Facebook |

Commentaren

er komen in Vlaanderen dus twee nieuwe zenders bij? (RTL én TV9)

Gepost door: elwin | 28-01-08

Ja, en nick jr ook nog! maar ze moeten natuurlijk wel woord houden.

Gepost door: Ines | 28-01-08

De commentaren zijn gesloten.