16-01-08

Hinder op Vlaamse TV door staking in VS

 Vooral VT4 en VIJFtv hebben last van staking scriptschrijvers

24De scriptschrijvers in Hollywood staken nog steeds. Enkele tientallen tv-reeksen liggen momenteel stil. Vanaf nu zullen ook wij hinder ondervinden van de stakingen van de scriptschrijvende Amerikaan.

Waarom staken de schrijvers nu ook alweer? Ze willen een loonsverhoging. De content die zij maken is tegenwoordig niet enkel meer op tv te zien, maar ook op internet, de gsm, de iPod ... Daarom vinden de scriptschrijvers dat ze daar ook wat aan mogen verdienen.

In de VS liggen de meeste series dan ook al enkele maanden stil, want zonder script bestaat er geen serie. Ook talkshows lijden onder de protestacties. Sommige hosts hebben een akkoord gesloten met de schrijvers, zodat ze toch nog nieuwe afleveringen kunnen maken.

De staking, die ondertussen al enkele maanden aan de gang is, laat zich voortaan ook in Vlaanderen voelen. Vooral de ProSiebenSat.1-zenders (VT4 en VIJFtv) hebben er last van.

Zo heeft VIJFtv de laatste uitzendingen van ‘Grey's Anatomy' al uitgezonden. Bij VT4 kan men pas in het najaar de nieuwe aflevering van ‘Lost' uitzenden. ‘Heroes' is dan weer herleidt van 23 episodes vorig seizoen naar 11 in het nieuwe seizoen.

De series ER (VTM) en Prison Break (KANAALTWEE/2BE) worden wel volgens plan uitgezonden. |MF

De commentaren zijn gesloten.