01-11-07

Column: Michiel D.W. Kijkt TV

MichielDW kijkt TV2
Voilà hier ben ik weer! Vanaf nu komt mijn column maandelijks op MediaFlandria op de eerste dag van de maand. Tussen mijn laatste column en nu is er al veel veranderd op televisiegebied, over de flop van Goedele Liekens, ga ik het, zoals Het Nieuwsblad, niet hebben maar toch zijn er wat nieuwigheden op de buis gekomen op alle zenders.

Mijn laatste column dateert van 9 oktober, wat dus al bijna een maand is geleden. Dan was het de start van De Slimste Mens Ter Wereld en Topmodel, die volgens mij, beiden verbeterd zijn gedurende hun verloop. Op maandag zijn er ook wat veranderingen gebeurt. Zo kon Luke de druk van de dames en van de boeren niet meer langer aan en is hij even verdreven van het scherm. Boer zkt. Vrouw aan zijn kant blijft gewoon goed scoren. Het is een simpel, maar goed format: een boer die een vrouw zoekt. Het brengt humor, drama, verdriet, vreugde enz. met zich mee en dat kan de Vlaamse kijker wel smaken. Ook de presentatrice verdient een pluim, Dina Tersago mag samen met Francesca de leading-lady van de VTM worden genoemd. Maar Eén is de boeren beu en gaat eindelijk in de tegenaanval met het nieuwe programma ‘Viva Victoria', eens zien hoe dat zal scoren.

Op dinsdag was er gedurende de weken ook wat veranderd. Zo is het gedaan met ‘Huwelijk uit Handen' en kwam ‘Terug in je Trouwkleren' in de plaats. Een soort variant op ‘Je bent wat je eet' maar dan met koppels die, zoals de titel doet vermoeden, terug in hun trouwkleren willen. Een ripp-off is soms beter dan het originele maar dat vind ik hier toch anders. Terug in je trouwkleren is wat slordiger gemaakt dan je bent wat je eet, wat als eerste dieet-programma met succes wel goed kon scoren.

Het paradepaartje van VT4 in het najaar, The Block, staat ook op deze dag. Na vele seizoenen zou je denken dat het programma al is uitgemolken, maar niets is minder waar. Elk jaar lijkt het precies erger en erger te worden. Nu is er weer een ruzie die aan deze reeks weer een extraatje geven. Ook een voordeel van dit programma is de presentatie. Het is echt het programma geworden van Hanne Troonbeeckx, die echt haar draai heeft gevonden op VT4 en op The Block. Ook de leading-man van VT4, Hans Otten, doet het zoals gewoonlijk nog zeer goed. En het deuntje blijft op de ene of andere manier steeds in mijn hoofd hangen...

Op woensdag is er niet veel te doen tegen het succes van Sterren Op Het Ijs, wat de andere zenders ook proberen. Het format betert elke week vind ik, ook natuurlijk omdat de kandidaten beter worden, maar ook Sergio begint meer en meer zijn draai te vinden in het presenteren van zo een grote liveshow. Ik heb gisteren nog eens even gekeken naar een stukje aflevering van de Nederlandse versie ervan, ‘Sterren dansen op het ijs'. En ze zijn elkaar waardig hoor, veel beter dan Dancing On Ice. De andere zenders proberen het succes van Sterren op het ijs te kelderen maar menige pogingen mislukken. Zo ook het programma op VT4 ‘Mama zkt een lief', wat ongeveer dezelfde mensen aanspreekt, kan matig boeien en haalt met moeite de 200.000 kijkers.

Op donderdag staan er ook heel wat troeven van verschillende zenders opgesteld. Zo wil Eén nog steeds scoren met hun zoveelste het leven zoals het is, nu huis te koop. Dat een matige start kende, steeds beter werd maar nu toch ook weer wat naar beneden gaat. Lijkt de Vlaming de ‘Huis-programma's' nu al beu? Nu dat de zenders dit als een nieuwe trend zagen? Ook op donderdag is er humor van de partij. Zo loopt op VTM ‘Beauty and de Nerd' dat toch ook wat lachmomenten met zich meebrengt. Zo zie je bijvoorbeeld dat de Nerds moeten speed-daten met mooie vrouwen van de lage landen. Het gesprek vlot totaal niet en valt stil en dan zeggen de nerds dat ze socialer zijn geworden! Wel een nadeel aan dit programma vind ik dat er veel opdrachten terug komen van uit de eerste reeks maar dat moeten we er dan maar bij nemen zeker? Ook op donderdag staat de tweede reeks van ‘De Jeugd van Tegenwoordig' op VT4 dat toch ook mag gerekend worden bij één van de troeven van hun najaar. Het is nog extremer dan vorig jaar omdat de studenten nu ook als boer moeten functioneren, wat zorgt voor weer enkele lachmomenten op de donderdagavond. Het programma is nu misschien iets minder dan vorig jaar omdat het minder vernieuwend is, ook al hebben ze een zeer goede zet gedaan door er een boerderij bij te nemen.

Vrijdag is het normaal altijd showdag. Weinigen gaan uit omdat ze willen uitrusten van hun werk en kinderen mogen langer opblijven, twee goede redenen voor de zenders om een show te programmeren voor jong en oud. Op Eén wilden ze dit tot nu toe bereiken door ‘De Provincieshow'. Leuk concept, dacht bijna iedereen voor het werd uitgezonden, maar de meesten blijven toch op hun honger zitten. Iedereen weet dat het een voorbereiding is op de show voor het najaar van Eén, namelijk ‘Steracteur Sterartiest', maar toch vond ik dat ze meer konden gedaan hebben met dit programma. Het komt voor mij wat te gewoon over, zonder al teveel variatie. Ze konden er dus meer mee gedaan hebben en dus vind ik dat het tijd is dat het mag stoppen.

Op VTM hebben ze het beter verstaan. De uitslag van hun show van het najaar, Sterren Op Het ijs, is een show vol spektakel met de schaatsers van Holiday On Ice. Toch blijf ik bij mijn gedacht om er gewoon 1 show van te maken zonder een aparte show voor de uitslag, zoals bij Sterren Op De Dansvloer. Maar voor zo een dure productie is het misschien beter om er meer uit te halen en het dus op 2 dagen te programmeren.

Op zaterdag hebben beide zenders toch ook wat troeven staan. Zo is er op Eén FC De Kampioenen, dat steeds een van de best bekeken programma's is op de buis. Dit programma wordt nu gevolgd door 1 Jaar Gratis dat toch ook steeds hoge toppen gooit. Maar het is dus weer van dat, de kandidaten werden gezocht door Eén en dus kon men zichzelf niet inschrijven. Velen laten dit niet aan hun hart komen  want het programma blijft scoren op zaterdag. Gevolgd door Geert Hoste en Studio 1, en voorafgegaan door Het journaal en Man bijt hond, haalt Eén 7 van de 10 op zaterdag 27 oktober. Bij VTM mag zaterdag wel hun zwakste dag genoemd worden. Alleen hun vaste waarden als Familie, Sketch Up en Het Nieuws halen de top-10, maar Wittekerke moet het onderspit delven en hun film krijgt ferme concurrentie van de toppremières en topfilms op VT4 en KANAALTWEE.

Op zondag is en blijft het hoogdag voor Eén, ook al komt VTM steeds dichter in de buurt met Lili en Marleen dat blijft scoren. De herhalingen van Witse op zondag blijven steeds het beste scoren op zondag, zo blijkt dus dat de Vlaming nood heeft aan fictie op zondag maar ook aan iets van een show of een wedstrijd, waar ‘De Bedenkers' gretig op inspeelt. De echte shows zijn begonnen vanuit het Atomium en ik vind dat het steeds beter meevalt dan eerst gedacht. De Bedenkers halen meestal net geen 900.000 kijkers en dat is zeker hun verdienste. Bart Peeters is zo een show al gewoon, maar voor Sofie Van Moll was het toch bang afwachten. Maar in mijn ogen doet ze het zeker niet slecht en kan ze misschien ook Eurosong 2008 mee presenteren? Aan de studio is niet echt veel aan, al vind ik dat er precies wel veel volk aanwezig is, maar zoals bij vele shows kan dit bedrog zijn, dat alles er groter uitziet dan in werkelijkheid. Verder probeert Wendy & Verwanten zich sterk te houden maar het blijft wel een domper voor VTM dat het uitgelekt is dat het huwelijk niet doorgaat. SOS Piet wordt ook meer en meer een vaste waarde in de top-10 op zondag, wat volgens mijn moeder wel terecht is! Verder wil ik ook nog eens Sigrid Spruyt bedanken voor de mooie jaren op het scherm!

Tot volgende maand!
MichielDW

17:23 Gepost door MediaFlandria in Michiel D.W. kijkt TV | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Ik denk dat vtm nu het voordeel heeft gehaald uit het afstel van het huwelijk, Wendy vertelt Exclusief de reden achter het afstel :p :p
& nog iets, ik snap egt niet hoe een quiz als De Slimste mens zoveel kan scoren , ik vin het zelf saai :p ach jah, ieder zn mening, en Terug in je trouwkleren, leuk programma, maar moest men dat nu egt programmeren na enkele weken al Huwelijk uit handen te zien? En Zaterdag zwakste vtm dag, Ik denk dat ze dat zelf ook weten :p maar er egt NIETS aan doen allé Wittekerke en dan een film,,!

En kga ni teveel meer zeggen of kzou beter zelf ook een column maken :p

Gepost door: Dres | 02-11-07

maar buiten heel diene uitleg vind ik u column rotslecht :p Grapje hé xD tis het beste column dak ooit heb geleze :p

Gepost door: Dres | 02-11-07

De commentaren zijn gesloten.