02-10-07

Column: Michiel D.W. Kijkt TV

MichielDW kijkt TV2
Vorige week was het ramadan voor de columnschrijvers, maar deze week wordt er jullie weer een ovenvers column voorgeschoteld. Deze week heb ik het over programma’s die ‘komen en gaan’. Of u al de buik vol hebt van bepaalde programma’s, maakt u volledig zelf uit. Ik weerhoud me er echter niet van mijn ongezouten mening over die programma’s te geven.


Op maandag was er niets nieuw op tv, dus gaan we maar meteen over naar dinsdag. Eindelijk! De langverwachte telenovelle ‘Sara’ ging van start op VTM. Een modern sprookje, zeiden ze daar bij VTM, en dit kon je in alle facetten opvatten. Omdat er niets anders op tv was dinsdag keken we met z’n allen naar Sara. Het begon al vanaf minuut 1 met clichés, wat ook de bedoeling was van VTM. De aanpak van de generieken bij VTM, vind ik wel vreemd. Bij Sara duurt de generiek wel lang - iets te lang als je het mij vraagt. Sommige programma’s hebben dan weer helemaal géén generiek. Als ze dan toch voor een lange kiezen, kunnen ze volgens mij beter de namen van de acteurs vermelden. Gelukkig werd de generiek mooi ingezongen door Natalia, die geen lelijk eendje is. Gedurende een uur werden we verwend met een mooie telenovelle die ons Emma snel moest doen vergeten, maar de leugens, clichés en verhoudingen zullen steeds weer van de partij zijn. Over de acteerprestaties kunnen we kort zijn: de rollen zijn de acteurs op het lijf geschreven. Ze spelen beter dan de acteurs uit ‘Emma’, zeker als je met de begindagen van die telenovelle vergelijkt.

Bij 1 personage had ik wel mijn bedenkingen, Alexander, die wordt gespeeld door Kurt Rogiers. Hij moet de slechterik spelen, maar bij mij komt hij het minst overtuigend over. Buiten sommige minpuntjes, heeft deze telenovelle echt zijn waarde en dat werd ook gerespecteerd door Vlaanderen. Nu het tegenover Blokken staat gaat het al wat minder, wat ook te verwachten was, maar ik heb er zeker een goed oog in. Het krijgt van mij een dikke 7.5.

Na dinsdag heeft VTM ook woensdag een nieuw programma staan. Het zou één van de toppers moeten worden van het najaar voor VTM. De zender wil graag ook een derde succesvolle dag creëren met ‘Sterren Op Het Ijs’. Een hele nieuwe formule, voor Vlaanderen dan toch, want het is geïnspireerd op de Nederlandse versie. Maar dat kan menig Vlaming niet schelen en dat was ook wel duidelijk aan de kijkcijfers. Over de show kunnen we zeer kort zijn : het is gewoon goed! Maar elke show heeft natuurlijk zijn minpuntjes.

Zo begon de show, het aftellen leek me wel leuk, dan op 0 verwachtte ik veel vuurwerk, show en spektakel en een generiek waarbij je wordt opgewarmd voor de rest van het programma, ik bleef echter op mijn honger zitten. Sergio kwam op en zong denk ik 3 à 4 regeltjes met wat danseressen, wat vuurwerk en dan kwam Francesca en ineens begon de show. Waarom was er geen generiek met de voorstelling van kandidaten? In ‘Splash’ hadden ze zo wel een beginfilmpje, waarom gebruiken ze dat dan niet? Of dat van in de reclame? Maar dat nu even terzijde.

Na even gekeken te hebben heb je al wat meer oog voor het decor. Het oogt veel warmer dan ‘Dancing On Ice’ en dat is ook wat VTM wil bereiken. Er zit veel publiek, dat overal verspreid zit. Wel spijtig dat er weer veel oranje dingen inzaten zoals de kamer waar de kandidaten hun beurt zaten af te wachten en het gangetje van deze kamer met de ijspiste, maar dat zullen we er maar bijnemen. VTM is nu eenmaal oranje zeker! Iedereen had wel verwachtn dat Katrien Pauwel weer in de jury zou zitten. Ik had ook verwacht dat er een Nederlands jurylid zou bijzijn, wat ook het geval was. In België hebben we niet zoveel schaatskampioenen. Ik vind het goed dat men voor Joan Haanappel gekozen heeft. Misschien was ze vorig jaar wat pro-Nederland, maar dit jaar zal dat niet zo zijn, simpelweg omdat er geen Nederlanders deelnemen.

Natuurlijk is er één iemand die de show nog een extra meerwaarde geeft: Francesca Vanthielen. De geweldige Francesca is echt dé presentatrice van VTM. Ik mis haar echt bij programma zoals, bijvoorbeeld, Just The Two Of Us. Natuurlijk kan ze niet àlle programma’s presenteren ... Ook wel leuk dat ze toch al goed kan schaatsen op het ijs, tegenover Sergio die weer denkt dat hij kan schaatsen maar er toch met knikkende knieën op het ijs staat, wat hem weer typeert maar dat niemand deert.

 Je zou nog zoveel dingen over dit programma zeggen: kostprijs, koppels, camerawerk … Al kan je over dit laatste niet veel zeggen, het wordt gefilmd door Alfacam, wat hoog staat op wereldniveau op dat vlak. Het programma krijgt van mij zeker een 8.5, iets waar de koppels zelf nog voor mogen oefenen.

Op zaterdag was het de laatste aflevering van Junior Eurosong op Eén.  Sommigen zijn blij dat ze er vanaf zijn, anderen niet omdat ze nu weer vroeger moeten gaan slapen van hun ouders (kleinere kinderen). Het tv-debuut van Ben Roelants op Eén zit er op. De VRT kan nu gaan kijken welke programma ze nog door hem zullen laten presenteren. Deze show bewijst nog maar eens dat Vlaanderen toch smaak heeft, wat er ook beweerd mag worden, door Trust te kiezen. Vanaf volgende week is er weer Dieren in Nesten.

Zondag begon dan weer het gevreesde nieuwe seizoen van ‘Expeditie Robinson’ dat dit jaar weer verhuist naar KANAALTWEE en daar hopelijk ook zal blijven, zodat het, samen met Topmodel, één van de pijlers van de zender zal worden en blijven. Nu hebben ze maar liefst al 100 mensen die moeten honger lijden al heeft het programma voor mij al wat afgedaan, geef mij dan maar op dat tijdstip ‘De Bedenkers’ op één, ook omdat het nu in mijn provincie was, het lijkt precies wel een tweede Provincieshow!

Vanaf deze week zag de maandagavond er weer anders uit met programma’s  zoals ‘Outblack Luke’ en ‘Topmodel’.  Ook konden we weer genieten van ‘Boer Zkt. Vrouw’. Ik blijf het grappig vinden dat de vrouwen zeggen dat er ‘totaal geen concurrentie is’, terwijl ze de boeren overladen met cadeau’s.-Sinds donderdag weten we dan weer dat er al tv’s bestonden in de 18e eeuw en dat er ook ‘nieuwsboeien’ bestaan - waar die zich bevinden in de nieuwsstudio weet ik niet, maar dat moet je dan maar vragen aan een van de beauty’s van Beauty and de Nerd.

Volgende week zijn er weer een aantal programma’s om mijn oog op te laten vallen! Zo begint vanaf maandag opnieuw De Slimste Mens Ter Wereld op Eén, en welke invloed het zal hebben op programma’s als Sterren Op Het IJs en The Block. Veel dus om naar uit te KIJKEN.

Graag tot volgende week!
 Michiel D.W.

19:28 Gepost door MediaFlandria in Michiel D.W. kijkt TV | Permalink | Commentaren (2) | Tags: column, michiel, televisie, tv, media |  Facebook |

Commentaren

Sara en Sterren op het Ijs heb ik nog niet gezien en wat Sara betreft zal dat waarschijnlijk ook zo blijven. Soaps (of in dit geval telenovelles) zijn niet mijn ding.
Maar als je een 8,5 geeft aan Sterren op het Ijs dan moet ik er toch een dezer eens op afstemmen. Francesca mag er altijd wezen, maar Sergio? Ben benieuwd wat zijn meerwaarde is aan het programma. Zijn stijl ligt me niet.
Wat Junior Eurosong betreft klopt het dat het beste nummer heeft gewonnen. De vraag zal wel zijn of de andere landen daar ook zo over zullen denken, daar zij de tekst jammergenoeg niet zullen begrijpen. En Ben Roelants heeft dat uitstekend gedaan!
Michiel, leuke column!!!

Gepost door: Dean | 02-10-07

Bedankt!

Gepost door: MichielDW | 02-10-07

De commentaren zijn gesloten.