28-06-07

HD-tv via BelgacomTV in 2008

hdtv_logo

Momenteel kan men in ons land enkel HD-televisie bekijken via INDI van Interkabel. BelgacomTV wil tegen 2008 ook komen met een HD-bundel.

Dat meldt althans de financieel-economische krant ‘De Tijd’. BelgacomTV laat weten dat HD-tv op dit moment een prioriteit is op technologisch vlak. Tegen de Olympische Spelen van 2008 wil de groep HD-tv verdelen.

“We hebben onze ingenieurs gevraagd om ervoor te zorgen dat er in 2008 in HD-kwaliteit kan uitgezonden worden. Het zijn de allereerste Olympische Spelen die in High Definition uitgezonden worden”, zegt Jean-Charles De Keyser van Belgacom.

Rond HD-televisie van Telenet blijft het intussen stil. Al heeft die groep al laten weten dat het ook in 2008 van start gaat met HD-tv, wanneer de VRT ook beelden zal uitzenden in deze scherpe beeldkwaliteit. |MF

Commentaren

Belgacom HD Ik ben toch benieuwd hoe ze dat zullen doen. Met de laatste MPEG4 technologie heb je nog een absoluut minimum van 6 Mb/sec nodig voor een acceptabele kwaliteit, en 18 Mb/sec voor topkwaliteit. Als je dan toch graag HD televisie wil neem ik aan dat je ook liever een uitstekend beeld hebt in plaats van een dat extreem gecompresseerd is.

Daarenboven kun je ervan uitgaan dat nogal wat mensen graag 2 zenders terzervertijd zouden willen ontvangen (simultaan ouders + kinderen, of live + opname). Zelfs dat is momenteel niet mogelijk bij Belgacom.

Een mogelijkheid is VDSL, maar dan moeten ze heel België volleggen met optische kabel en dat zie ik ook nog niet meteen gebeuren.

Gepost door: bob | 18-07-07

Ik ken er nu ook niet veel van, hoor. Maar bestaat er niet iets zoals 'ADSL2+' of zo iets, dat in de toekomst gebruikt zou worden?

Gepost door: MediaFlandria | 18-07-07

SURE! Ok, veel geluk Belgacom.
Het is nu amper mogelijk om gewone kwaliteit streams door te sturen. 2 streams tegelijk blijkt al een probleem bij heel veel connecties (zoals hier boven al vermeld). Bij mijn connectie is dit niet zo maar ze hebben mijn lijn wel moeten aanpassen naar VDSL (kan ik enkel zien aan de sync-snelheid maar soit). Ten tweede zal iedereen dan waarschijnlijk een nieuwe decoder moeten kopen. HDTV via SCART zou immers helemaal debiel zijn gezien SCART amper goed genoeg is voor gewone TV.
Ze zouden hun beter toeleggen op de lange buglist en features die echt iets kunnen toevoegen. Niemand is ECHT aan het wachten op High Definition voor gewone TV uitzendingen, laat staan dat BTV daar nieuwe klanten mee zal lokken. Ze hadden beter moeten kijken naar het buitenland en een technologie aankopen die niet meer in de kinderschoenen staat.
Ik kan vergelijken met de digitale TV in de US en dat is WEL deftig. Je moet geen 5 seconden wachten als je van kanaal verandert, bijna alle kanalen zijn in HD (bij diegenen die dat niet zijn ligt het aan de zender), er is geen bepreking in bandbreedte waardoor je nooit "blokjes" hebt, zelfs niet op een 42" LCD tv.

Gepost door: whacker | 28-10-07

De commentaren zijn gesloten.