02-05-07

VTM neemt 4FM over

Q-Music-4FM

De Vlaamse Mediamaatschappij, de moedermaatschappij boven de televisiezenders VTM, KANAALTWEE en JIM en de radiozender Q-Music, heeft de commerciële radiozender 4FM overgekocht van de Nederlandse mediagroep Talpa Media van John De Mol. Hiermee heeft de VMMa nu 3 tv-zenders en 2 radiozenders.

De overname betekent ook een ‘duopolie’ op de Vlaamse markt: de VRT heeft 5 radiozenders in bezit en de VMMa de 2 enige commerciële, landelijke stations. Dit stuit vooral SBS Belgium (VT4 en VIJFtv) tegen de borst; zij dromen immers al jaren van een eigen radiozender en boden de VRT zelfs al aan om Radio Donna over te kopen, tevergeefs.

 

Zowel Q-Music als 4FM juichen de overname aan. De twee zenders werkten in het verleden al nauw samen op gebied van nieuws, reclame en administratie.

 

De VMMa wordt voor 50% beheerd door De Persgroep en de overige 50% is in handen van Roularta Media Group (RMG). Deze laatste zit nu wel met een probleem. In Vlaanderen mogen privébedrijven maximaal twee radiozenders onder hun hoede hebben. RMG heeft er nu echter 3 in handen: Q-Music, 4FM en ook de regionale radiozender ‘Radio Mango’. Deze zender zal nu verkocht worden.

 

Bert Geenen, die onlangs overstapte van de VMMa naar 4FM en nu dus terug thuiskomt, is blij met de overname: “De luisteraar profiteert er ook van, nu is er meer diversiteit in de radiowereld.”

 

Zowel 4FM als Q-Music blijven radiomaken zoals ze dat vroeger deden. De twee zender zijn namelijk complementaire aan elkaar: Q-Music profileert zich iets jonger dan 4FM.

 

Peter Bossaert van Q-Music zegt dat de overname een goede zaak is voor de Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa). “Q-Music is een gezond radiobedrijf dat nog steeds groeit. We willen nu ook investeren in 4FM. Op deze manier stellen we onze plaats veilig, aangezien er verwacht wordt dat er binnen enkele jaren een nieuwe, derde landelijke radiozender zal ontstaan uit de provinciale radiozenders”, zegt hij.

 

De VMMa bezit nu ongeveer 23% marktaandeel in het Vlaamse radiolandschap; Q-Music is goed voor 16% marktaandeel en 4FM is bij 7% van de luisteraars de absolute favoriet. Op deze manier komt ook radiomonument Leen Demaré in handen van de VMMa. Jarenlang werkte ze op de VRT voor Radio Donna. |MF

19:32 Gepost door MediaFlandria in VMMa | Permalink | Commentaren (2) | Tags: vtm, vmma, radio, media, q-music |  Facebook |

Commentaren

jammer voor VT4, had er eigenlijk meer bij gepast! TV en radio met 4!

Gepost door: Carlo | 03-05-07

SUPER!!!

Gepost door: anoniemo | 03-05-07

De commentaren zijn gesloten.