02-08-06

Fata Morgana stuurt afval naar Filipijnen

"Het is niet omdat wij een organisatie voor armen zijn, dat iedereen zijn afval bij ons moet komen droppen", zegt een vrijwilliger.

Ontnuchtering bij de inwoners van Scherpenheuvel-Zichem. Ze zijn boos op de organisatie Make-A-Wish. Die weigert immers om de 10 ton verzamelde knuffels die het Eén-programma 'Fata Morgana' inzamelde, te aanvaarden. Daarom gaf 'Fata Morgana' de knuffels aan een Herseltse organisatie die de knuffels naar oa. de Filipijnen zal sturen. Maar nu blijkt dat het merendeel van het speelgoed als afval beschouwd kan worden.

Yasmine gaf de inwoners van Scherpenheuvel-Zichem de opdracht om 3ton knuffels in te zamelen voor de liefdadigheidsorganisatie Make-A-Wish. De respons was groot. In plaats van 3 ton kreeg Fata Morgana 10 ton 2de hands knuffels. “Het probleem was dat knuffels die al gebruikt zijn niet geschikt zijn voor zwaar zieke kinderen en het zijn juist zieke kinderen van wie wij de wensen proberen te vervullen,” legt Herman Daans, penningmeester van Make-A-Wish uit.“Wij waren blij met het nieuwe speelgoed. Het gebruikte speelgoed gaat naar de Filippijnen en Gambia voor andere liefdadige projecten.”

Dus gaf Fata Morgana het speelgoed aan een Herseltse organisatie. Zij zouden de knuffels als 'opvulling' gebruiken in een container met medisch materiaal die naar de Filipijnen en Gambia gestuurd zou worden. Maar de vrachtwagen vol speelgoed en knuffels bleek haast een vrachtwagen vol afval. "Blijkbaar hebben veel mensen hun zolders en kelders opgerommeld. Het is niet omdat wij een organisatie voor armen zijn, dat iedereen afval naar ons moet sturen", reageert een medewerker van de organisatie in het RTV-nieuws van gisteren. Ook gezelschapspelletjes en ander speelgoed met een gebruiksaanwijzing in het Nederlands zijn onbruikbaar in de Filipijnen.

De Herseltse organisatie gaat nu het speelgoed 'filteren'. Het speelgoed dat wel geschikt is om opgestuurd te worden, stuurt men ook op, het onbruikbaar speelgoed wordt ofwel naar kringloopwinkels gestuurd, ofwel gaat het naar het vuilnis. |MF
 

10:55 Gepost door MediaFlandria in VRT | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fata morgana, afval, maka a wish |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.